Winkelmandje
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
01 Mar 2022

De slaapziekte narcolepsie

Sommige mensen kunnen echt o-ver-al slapen. Althans zo lijkt het. Ik kan bijvoorbeeld niet in een bus, auto of trein slapen zonder hondsberoerd wakker te worden. Daarnaast zou ik me in het openbaar ook rot schamen. Ik zie mezelf al onderuitgezakt zitten, het kwijl uit m’n mondhoek lopend. Nee bedankt, ik pas!

Er zijn ook mensen die denken “Kon ik de hele dag maar slapen!”, maar er zijn ook mensen die overdag graag wakker zouden willen zijn. Niet iedereen heeft controle over zijn of haar slaappatroon. Er zijn heel veel mensen die aan een slaapziekte lijden. Van slaapzucht tot insomnia, van de Oost-Afrikaanse slaapziekte tot het syndroom van Kleine-Levin. In deze blog vertel ik je meer over de slaapziekte narcolepsie. Mensen met narcolepsie kunnen overal in slaap vallen, zonder dit zelf in de hand te hebben.

Narcolepsie is een neurologische afwijking (hersenziekte) die gekenmerkt wordt door onbedwingbare slaapaanvallen. Je normale slaap- / waakpatroon wordt ontregeld en de ziekte ontstaat over het algemeen tussen het 15e en 30e levensjaar. Je wordt er dus niet mee geboren.  Iemand met narcolepsie slaapt ’s nachts wel, maar kan overdag niet wakker blijven.

Patiënten met narcolepsie hebben vaak last van verschillende symptomen. Het meest bekende symptoom is waarschijnlijk de slaapaanval. Patiënten kunnen te allen tijde, zomaar, in slaap vallen. Ook als ze voldoende nachtrust hebben gehad. Dit wordt een slaapaanval of overmatige slaperigheid genoemd. Dit is niet het enige waar de patiënten last van kunnen hebben.

Het overgrote deel van de patiënten heeft namelijk ook last van kataplexie. Heftige emoties zoals woede, schrik of uitbundig lachen lokken korte, plotselinge spierverslappingen uit. Vaak verslappen de beenspieren, nekspieren en spieren in het gezicht als eerste. Een aanval duurt vaak enkele seconden, maar kan tot enkele minuten aanhouden. Door het verslappen van de spieren, kan de patiënt niet duidelijk communiceren, gaat de kaak hangen, de knieën knikken of kunnen ze zelfs vallen. De patiënt blijft tijdens een dergelijke aanval volledig bij bewustzijn.

Slaapparalyse of slaapverlamming is een symptoom wat ook vaak voorkomt. Als de patiënt in slaap valt, kan de REM-slaap gelijk optreden. De patiënt is zich dan nog wel bewust van de omgeving, maar is niet in staat om zich te bewegen. De slaapverlamming kan ook voorkomen bij het wakker worden en duurt (gelukkig) maar kort.

Een ander hoofdsymptoom dat bij veel patiënten voorkomt is hypnagoge hallucinatie. Dit zijn kortdurende, extreem levendige dromen die soms nauwelijks van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Tijdens de droom ziet, hoort en voelt de patiënt van alles. Vaak hebben de dromen een beangstigend en bedreigend karakter. De hallucinaties duren meestal maar enkele minuten en kunnen zowel ’s nachts als overdag voorkomen. Hypnagoge hallucinaties komen vaak voor in combinatie met de slaapverlamming.

Naast de hoofdsymptomen kunnen er nog andere symptomen zijn zoals een verstoorde nachtrust, geheugen- en concentratiestoornissen, overgewicht, vermoeidheid, angst, depressie en automatisch gedrag (wakker genoeg om handelingen te verrichten, maar niet alert genoeg om dit goed te doen).

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening die een negatieve impact op iemands leven kan hebben. Patiënten worden vaak ten onrechte voor lui en ongeïnteresseerd aangezien en problemen met werken en / of studeren zijn aan de orde van de dag. Vaak duurt het lang voordat de diagnose wordt gesteld, dit komt omdat de symptomen vaak worden verward met psychische aandoeningen en omdat niet iedere patiënt alle symptomen heeft.

Tot op heden is er nog geen genezing mogelijk. Door een aangepaste levensstijl in combinatie met de juiste medicatie, kunnen de klachten wel beheersbaar worden. Een strak slaapritme en overdag op vaste tijden rusten kan er voor sommige patiënten voor zorgen dat ze overdag wakker kunnen blijven.

In dit filmpje op Youtube legt Dr. G.J. Lammers uit wat narcolepsie precies is en worden er ook voorbeelden gegeven. Na het lezen van alle informatie en het zien van het filmpje, prijs ik mezelf gelukkig met een relatief normaal slaapritme en heb ik respect voor de patiënten met narcolepsie die zich goed staande weten te houden in onze drukke samenleving!

Bronvermelding
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »