Winkelmandje
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
11 Mar 2016

Dekbedovertrek materialen informatie

Katoen

Ondanks dat er steeds meer verschillende stoffen worden gebruikt om overtrekken van te maken, worden de meeste dekbedovertrekken nog steeds van katoen gemaakt. Het wordt veel geproduceerd, waardoor de kostprijs relatief laag is. De kwaliteit van katoen hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Hoe meer garen er wordt gebruikt, hoe fijner de stof en hoe hoger de kwaliteit. Aan de prijs van een dekbedovertrek is vaak af te leiden hoe fijn het gebruikte katoen is.

Materiaal:
Katoen is een natuurlijk product. Katoen is een zachte, eencellige vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen om er zo een zachte en luchtdoorlatende stof van te maken. De kwaliteit van de stof wordt bepaald door het aantal draden per inch. Hoe meer draden er per inch worden gebruikt, hoe fijner de stof is en hoe hoger de kwaliteit.

Katoenen dekbedovertrekken vanaf €19,95Voordelen:
Katoen ademt goed en neemt vocht goed op, dit zorgt voor een comfortabele nachtrust. Katoen voelt ook lekker koel aan, ideaal voor de warmere periodes! Het valt soepel en is relatief goedkoop.

Nadelen:
Dekbedovertrekken van katoen zijn krimp- en kreukgevoeliger dan overtrekken van andere stoffen. Het is dan ook van belang de wasvoorschriften te volgen. Bij goedkopere katoensoorten, kan het zijn dat de stof ruwer aanvoelt. Dit is echter heel persoonlijk.

Bekijk ons assortiment katoenen dekbedovertrekken

Flanel

Flanel wordt met name gebruikt voor beddengoed zoals dekbedovertrekken en (hoes)lakens, maar ook voor pyjama’s en overhemden. Een flanellen dekbedovertrek wordt over het algemeen niet gekozen vanwege betere en / of slechtere kwaliteit ten opzichte van andere stofsoorten, maar vanwege de positieve warmte eigenschappen.

Materiaal:
Flanel bevat over het algemeen in de basis vezels van katoen of wol. Flanel kan echter ook van synthetische vezels worden gemaakt of samen worden gesteld uit verschillende vezels. De flanellen dekbedovertrekken in ons assortiment worden allemaal uit katoen gemaakt. Flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding.

Flanel wordt aan één of aan twee zijden licht geruwd, waardoor het zacht aanvoelt. De kwaliteit hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Hoe meer garen er worden geweven, hoe fijner de stof is.

Flanellen DekbedovertrekkenVoordelen:
Flanel voelt zacht aan en past zich heel snel aan de lichaamstemperatuur aan. Hierdoor voelt het snel warm aan en zijn er veel mensen die hierdoor sneller in slaap komen. Flanel weert kou ook beter dan bijvoorbeeld katoen. Perfect voor de winterperiode.

Nadelen:
Voor (zeer) warmbloedige mensen kan het een nadeel zijn dat flanel zich snel aan de lichaamstemperatuur aanpast. Wij raden dan ook aan om een ander materiaal te kiezen als je geen last hebt van de kou en het eerder te warm als te koud hebt.

Bekijk ons assortiment flanellen dekbedovertrekken

(Katoen) Satijn

De meest zachte en gladde stof, waarvan dekbedovertrekken worden gemaakt, is satijn. Door de manier van weven onstaat er een glanzend weefsel. Door de glans heeft het een luxe uitstraling. Satijn wordt gebruikt voor het maken van beddengoed, (bruids)kleding en lingerie.

Het woord satijn is ontleend aan het Franse Satin (glanzende, zachte zijden stof) en het oudere Zatin dat wellicht afgeleid is van, of samenhangt met het Spaanse aceituni, ook wel setuni. Dit woord zou weer ontleend zijn aan het Arabische zaituni, dat de betekenis ‘satijn’ had en eerder ‘Uit Citong’ zou hebben betekend. Citong, nu Quanzhou, was de plaats in China waar het satijn vandaan kwam.

Materiaal:
De naam satijn slaat op de manier van weven. Dit kan met zowel natuurlijk als synthetisch garen. In ons assortiment vind je alleen satijnen beddengoed gemaakt uit 100% katoen terug. Bij het weven van gewoon katoen wordt er gebruik gemaakt van één inslagdraad en één kettingdraad. Bij het weven van (katoen) satijn wordt gebruik gemaakt van vier inslagdraden over één kettingdraad. Deze weeftechniek zorgt er voor dat de garen ontzettend dicht op elkaar geweven kunnen worden. Het resultaat hiervan is dat je de fijnste kwaliteit krijgt die verkrijgbaar is.

Katoen-Satijnen DekbedovertrekkenVoordelen:
Katoen satijn voelt iets gladder, wat kouder en soepel aan, het heeft een subtiele glans en een luxe uitstraling. Satijn neemt vocht zeer snel op en ademt goed. Slapen op een satijnen kussensloop is goed voor je haar. Het raakt minder snel in de knoop en pluist ook minder. Een satijnen kussensloop zorgt ook voor een zachtere en egalere huid.

Nadelen:
Satijn kan glibberig aanvoelen, het kan even duren voor je gewend bent aan dit materiaal. Dit geldt niet voor de katoen satijnen dekbedovertrekken in ons assortiment. Deze voelen eerder aan als zacht katoen. Door het intensieve productieproces is de prijs van een satijnen dekbedovertrek hoger dan die van andere overtrekken.

Wij hebben de dekbedovertrekken op onze website 'katoen satijnen' dekbedovertrekken genoemd. Dit omdat wij alleen satijnen dekbedovertrekken aanbieden die met katoenen garens zijn gemaakt en daardoor een natuurlijk product zijn.

Bekijk ons assortiment satijn dekbedovertrekken

Percal katoen

Percal bestaat al erg lang, het komt van pargalai, een eeuwenoude stof uit Perzie. Percal (ook wel perkal) is een zachte, gladde stof die wel wat weg heeft van satijn. De overtrekken die wij aanbieden bestaan uit 100% katoen. De naam perkal slaat op de manier van weven van de stof. Qua kwaliteit kunt u perkal boven katoen en satijn plaatsen. Perkal is minder glad dan satijn.

Materiaal:
Bij perkal wordt een weeftechniek gebruikt met een platbinding. Dit zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven. Er ontstaat zo een fijne kwaliteit die glad en soepel aanvoelt. Katoen mag perkal genoemd worden als er meer dan 200 geweven draden per inch worden gebruikt.

Perkal dekbedovertrekkenVoordelen:
Perkal is erg soepel en voelt zacht aan, maar heeft niet de glans van satijn. Het geeft een koel gevoel op de huid. Het is minder glad dan satijn, maar gladder als gewoon katoen. De stof oogt luxer dan een regulier katoenen overtrek.

Nadelen:
Ons zijn geen nadelen bekend.

Bekijk ons assortiment perkal dekbedovertrekken

Gemengd katoen

Gemengd katoen wordt steeds vaker gebruikt om dekbedovertrekken van te maken. Gemengd katoen bestaat over het algemeen uit een samenstelling van katoen en polyester. Qua kwaliteit kunt je gemengd katoen tussen gewoon katoen en micropercal plaatsen.

Materiaal:
Gemengd katoen wordt gemaakt door katoenvezels te verweven met polyester draden. Hoe hoger het percentage katoen, hoe meer natuurlijk het product nog is. Hoe meer polyyester is toegevoegd, hoe meer het naar micropercal neigt.

Gemend Katoen dekbedovertrekkenVoordelen:
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt. Door het combineren van de materialen zijn de dekbedovertrekken relatief goedkoop.

Nadelen:
Niet iedereen houdt van synthetische stoffen, die als zweterig kunnen worden ervaren. Doordat er een synthetisch materiaal in is verwerkt, kan het overtrek gaan pillen. Dit houdt in dat er vezelbolletjes ontstaan op de stof. Deze kunnen verwijderd worden met een pluizenborstel.

Bekijk ons assortiment gemengd katoen dekbedovertrekken

Micropercal / Microvezel

Micropercal is een synthetische stof die eigenschappen heeft die enigzins vergelijkbaar zijn met katoen. Er worden steeds meer dekbedovertrekken gemaakt van micropercal vanwege de voordelige prijzen. Andere woorden voor micropercal zijn: microperkal, microvezel, microfaser en microfiber.

Materiaal:
Micropercal is een synthetische stof, gemaakt van polyester en polyamide (nylon).

Micropercal DekbedovertrekkenVoordelen:
Micropercal voelt super zacht aan, als een natuurlijke stof. Een dekbedovertrek van microvezel is licht van gewicht, sterk, soepel vallend, strijkvrij, vochtregulerend, krimpvrij, vormvast, goed te reinigen en sneldrogend. Eén van de belangrijkste voordelen van een micropercal dekbedovertrek is misschien wel dat het voordeliger is dan katoen, maar wel vergelijkbare eigenschappen heeft.

Nadelen:
Micropercal is over het algemeen dunner dan andere stoffen. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik kan het zijn dat een micropercal dekbedovertrek ook minder lang mee gaat ten opzichte van een dekbedovertrek van bijvoorbeeld katoen of satijn. Doordat het een synthetische stof betreft, kan het overtrek gaan pillen. Dit houdt in dat er vezelbolletjes ontstaan op de stof. Deze kunnen verwijderd worden met een pluizenborstel. Sommige mensen ervaren een synthetische stof als zweterig en erg glad. Dit is uiteraard erg persoonlijk.

Bekijk ons assortiment micropercal dekbedovertrekken

Reacties
Beste Rita,

hartelijk dank voor uw vraag. Flanel voelt het meest warm aan, maar katoensatijn past zich ook snel aan, aan de lichaamstemperatuur.

Gewoon katoen blijft over het algemeen wat koeler aanvoelen.
Melissa van Houten - 11 Jan 2022 - 12:01
Beste, ben op zoek naar een nieuw dekbedovertrek 240x220.voor in de winter.
Is er nog een stof (buiten flanel) dat warm aanvoelt aub ? Wat kan u me nog aanraden aub ?

Alvast bedankt.
RITA DEGREEF - 10 Jan 2022 - 11:48
Vervelend om te horen dat de dekbedovertrekken niet meer passen, dat is natuurlijk niet handig.

Het kan zijn dat de door u aangeschafte dekbedovertrekken niet op 60 graden gewassen kunnen worden en dat ze daardoor krimpen. Helaas gebruiken sommige fabrikanten andere kwaliteit katoen waardoor deze overtrekken maar op 30 of 40 graden gewassen kunnen worden.

Ik weet niet of u ook gebruik maakt van een wasdroger, maar dat kan ook niet bij alle overtrekken.

Het enige wat ik u kan aanraden is om de wasvoorschriften goed te controleren voor het wassen.
Melissa van Houten - 30 Sep 2019 - 10:11
IK HEB NOG NOOIT EEN DEKBEDOVERTREK GEKOCHT DIE NIET IS GEKROMPEN VOOR DEKBED VAN 240X220. HEB HELE SERIE GEKROMPEN DEKBEDOVERTREKKEN. FRUSTREREN ALS HET NIET MEER PAST.HEB ALLEN VERANDERD DOOR ER STROKEN AAN TE STIKKEN MAAR IS NATUURLIJK NIET ZO MOOI MEER. IK ZETEEN KATOENEN DEKBEDOVERTREK ALTIJD IN WATER MET AZIJN. DAN WAS IK ENKELE MALEN OP LAGE TEMPERATUUR. DAARNA ZOALS MOET OP 60°. WA MEER KAN IK NOG DOEN?
WAAROMKUNNENZEGEEN DEKBEDOVERTREKKEN 10CM BREDER MAKEN ZODAT HET NA HET KRIMPEN NOG PAST?
Colliers - 28 Sep 2019 - 13:58
Hallo Anja,

Hartelijk dank voor je vraag. Microlinnen (of: Microlinen) is eigenlijk een nieuw woord voor microvezel, micropercal en microfiber en is een synthetische stof, waardoor in principe strijkvrij.

Met vriendelijke groet,

Erwin
Erwin Ebbinge - 27 Feb 2018 - 15:56
Hallo, mijn vraag: is microlinnen ( dekbedovetrek) strijkvrij?
Anja Meijer - 27 Feb 2018 - 15:05
Hallo Renate,

Hartelijk dank voor uw vraag. In de dekbedden in ons assortiment zit geen koolstofvulling, dus wat dat precies voor materiaal is durf ik niet te zeggen. Wel weet ik dat dit ook voor luchtfilters gebruikt wordt.

Dekbedden die gevuld zijn met een vulling waarbij ‘micro’ in het woord voorkomt zijn gevuld met synthetische vezels of bolletjes. Gemaakt uit polyester en nylon. Microkatoen zou een combinatie kunnen zijn van zowel synthetische als natuurlijke materialen, maar dat durf ik niet te zeggen.

De dekbedden in ons assortiment zijn bijvoorbeeld gevuld met synthetische vezels, katoen, wol, dons of veren.

Het voordeel van een dekbed met synthetische vezels is dat deze eigenlijk altijd in de wasmachine gewassen kan worden. Bij wol, dons en veren moet dat over het algemeen bij de stomerij gebeuren.

Ik hoop dat ik u hiermee wat duidelijkheid heb kunnen geven. Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Melissa
Melissa van Houten - 13 Oct 2017 - 16:30
Op zoek naar nieuwe (wasbare) dekbedden ben ik op onderzoek.....lees o.a. over (antistress) dekbedden waarbij het canvas MICROKATOEN met koolstofvulling is (??) en de vulling 100 % microkatoen. Ik kan er geen chocola van maken , hulp - wat zijn die twee weefsels??

Canvas: microkatoen met koolstofvulling
Vulling: 100% microkatoen
Renate - 13 Oct 2017 - 13:53
Beste Petra,

Hartelijk dank voor uw vraag.
Ik zou aanraden om een katoenen hoeslaken te kiezen. Deze voelen koel aan en zijn wat gladder. Hierdoor voelt het niet snel broeierig aan en wordt het zweet snel opgenomen.
http://www.dekbeddenvoordeel.nl/hoeslakens/materiaal/katoen/
Erwin Ebbinge - 07 Sep 2017 - 16:54
Goedemiddag,
Welk materiaal kun je nu het beste nemen voor een dekbedhoes als je veel zweet 's nachts?
petra - 06 Sep 2017 - 14:52
Beste Anouk,

Hartelijk dank voor uw vraag. Om heel eerlijk te zijn heb ik dit nog niet eerder meegemaakt dus durf ik niet te zeggen wat u daar aan kunt doen.

Kunt u mij wellicht via de e-mail wat meer informatie toesturen? Welk dekbed het betreft bijvoorbeeld met welke inhoud? Dan ga ik even voor u kijken of ik hier informatie over kan achterhalen.

Alvast bedankt!
Erwin Ebbinge - 02 Aug 2017 - 08:50
Goeie dag ik heb een dekbedovertrek van katoen hij voelt heel stug en plakkerig of er een plastic laag in verwerkt is! Hoe kan ik dat weg krijgen?
Anouk - 02 Aug 2017 - 08:14
Beste Loes,
Hartelijk dank voor uw vraag.

Microfiber is kunststof en word niet gemaakt van katoen. Vaak bestaat het uit een combinatie van nylon en polyester.
Erwin - 15 Jun 2017 - 09:45
Is microfieber ook katoen eigenlijk?
Of kunststof?
Loes - 13 Jun 2017 - 19:00
Beste Lily,

Hartelijk dank voor uw reactie. Het wasadvies hebben wij bij de specificaties van de artikelen vermeld. Dit omdat het per merk over het algemeen verschilt.

Wel een goede tip om ook wat meer informatie te geven over wat er gebeurt bij veelvuldig wassen en dergelijke. Ik ga eens kijken welke informatie ik hier over kan vergaren!
Melissa - 22 May 2017 - 10:21
Zeer goede duidelijke uitleg . Jammer dat het wasadvies er niet bij staat en wat er gebeurd na veelvuldig wassen op een hogere temperatuur dan aangegeven. Want vanwege een allergie moet het beddengoed op helaaa 60 gr. gewassen worden
Lily - 19 May 2017 - 10:50
Een heel goede uitleg, dank
Marga Barendregt Kort - 23 Feb 2017 - 09:42
Dank je wel voor deze duidelijke uitleg over de verschillende materialen!
Kim - 07 Jul 2016 - 20:31
Heel goede uitleg.
Annemiek - 17 Jun 2016 - 21:35
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »